Маникюрът не е просто добре оформени и лакирани нокти, а цяло изкуство, което с всеки изминал ден намира все по- широко поле за изява в света на красотата и стила.

Илияна Георгиева е част от екипа на Студио за красота AMBAR, която създава съвършенство по ръцете на своите клиенти. Тя е истински професионалист, когато става въпрос за маникюр или педикюр.

Дългогодишният опит, който притежава, придружен с необходимите квалификации ѝ предоставят възможността да създава уникални творения върху ноктите на всяка жена. Съчетанието между стил и класа, който са част от нейните възгледи, се виждат по необикновен начин и в нейната работа.

Много жени са били изправени пред дилемите: “Коя техника да избера за изграждане на нокътната плочка? Щадяща ли е тази процедура и колко трайна ще бъде тя.”

Допитахме се нашият експерт- Илияна Георгиева, която ни сподели тайните в изграждането на перфектния маникюр и особеностите на различните техники.

Какво представлява акрила и по какъв начин изгражда ноктите?

Акрила е материал, който е известен от дълги години с издръжливостта и здравината, която притежава. Образува се при смесване на полимер на прах със специална мономерна течност. Нанася се върху нокътя, след което се оформя и оставя да се втвърди. Полученият материал трябва да е гъст и да наподобява пластелин. Има различни методи при употребата на акрил- при някои се покрива целият нокът, а при други само 2/3 от него. След като изсъхне е добре да се изпили, за да се придаде естествен вид на нокътната плочка. Оформя се според формата, която желаете да придобиете- бадемова, квадратна, закръглена, заострена или пък овална. Другият вариант за изграждане на маникюра с акрил е чрез помощта на удължители за нокти, които се прикрепват към нокътя с помощта на акрилния прах.

Изграждане на маникюр с акрил Бургас
Изграждане на нокти с акрил Бургас

Какви са предимствата при изграждането с акрил?

Предимството при тази техника на изграждане е, че ноктите изглеждат много по-естествени, дори може да ги носите без лак. Премахването става със специален разтвор, което предпазва ноктите от механично наряняване. Температурните изменения не оказват влияние върху акрила. Освен това е много издръжлив продукт, което позволява да носите лак без да се олющва за по-дълъг период от време.

А какви са недосатъците?

При работа с акрил се отделя неприятна миризма от мономера. Много от жените мислят, че тя ще се запази във времето, но всъщност не е така. Друг проблем е, че тази технология се усвоява много по-трудно. Някои маникюристи не успяват да придадат естествен вид на ноктите, правят ги дебели и неравни. Така клиентите остават с впечатлението, че този начин за изграждане е по- лош. Работата с акрил трябва да се извършва по-бързо, защото времето за моделиране преди да се втвърди е много кратко. С времето акрила пожълтява и е възможно това да се придаде и на естествените нокти. Друг основен недостатък е, че ако искате да премахнете лака- то трябва да използвате продукти без ацетон, защото в противен случай ще повредите акрилното покритие.

Разкажи ни малко за технологията на изграждане на нокти с гел?

UV гелът, за разлика от акрила, се втвърдява само под ултравиолетова светлина. Може да се използва както само върху повърхността на нокътя, ако искате да го предпазите от счупване, така и за изграждането му. Разликата между гела и акрила е, че при гела се получава един блестящ ефект, а при акрила- матов. След като гелът се оформи се изпича от 30 секунди до 4 минути, в зависимост от мощността и вида на лампата (UV или LED). И при този метод ноктите могат да бъдат изградени с помощта на удължители. При необходимост отново се изпилява наслоения гел, за да се получи по-естествен вид.

Изграждане на нокти с гел Бургас
Изграждане на маникюр с гел Бургас

Кои са предимства на гела?

Ноктите, изградени с гел, имат силен блясък. Изграждането коства много по-малко време. Не се отделя неприятна миризма. Освен това ултравиолетовата светлина не позволява появата на гъбични инфекции. С покритие от гел, маникюрът може да издържи средно от 20 до 30 дни.

Какви са неговите недостатъци?

Маникюрът, който е изграден с помощта на гел не е толкова издръжлив, като този с акрил. Влияе се от температурата и при резки промени започва да се обелва. При свалянето на гела ноктите трябва да бъдат изпилени, което изтънява плочката. При не добре свършена работа маникюрът, изграден с гел, изглежда напластен и неравен, което дразни окото.

И с двете техники може да получите желания резултат, просто трябва да помислите кой от начините е по- подходящ за вас и вашите нокти. Както с акрила, така и с гела можете да изградите, заздравите или подобрите вида на ноктите. Колкото до това дали са вредни тези процедури ще кажа, че всяко едно третиране или изменение от естествения си вид оказва влияние върху тялото, косата, кожата или ноктите, но днес това са неща, които са необходими, ако искаме да изглеждаме безупречно в ежедневната си визия.